Alla inlägg den 13 augusti 2008

Av Olle - 13 augusti 2008 08:56

Efter att ha skrivit om dopning och Bullis kommenterat den, så kom vi osökt in på Bodybuilding. Vissa hävdar att det är en sport medans vissa hävdar motsatsen.


Jag är fullständigt övertygad om att det inte är en sport av den enkla anledningen att man blir bedömd för sitt utseende. Inte helt olikt en Miss Universum tävling (med den skillnaden att en Miss Universum tävling faktiskt har en talang del).


Försvaret blir då att det minsann krävs många timmar i gymmet (och en hel del otillåtna piller) för att uppnå den kropp som krävs för att vinna. Ja, det är möjligt, men faktum kvarstår att själva tävlingen går ut på att se så bra ut för domarna som möjligt, och det är alltid domarna som avgör, man kan inte påverka resultatet själv.


Visst, det finns sporter där domarna avgör också, skateboard, gymnastik, boxning osv. Men där finns det ju klara poängsystem och man kan därför överträffa sina motståndare genom att göra saker som ger högre poäng. I bodybuilding däremot (rätta mig om jag har fel) så vinner man om man har "snyggast" kropp, inte om man spänner sig mer än motståndaren. Om sedan två personer har lika "snygg" kropp så är det säkert andra saker som gör att man kan skilja dem åt, men det är ändå utseéndet i första hand som avgör. Vilka atleter går runt i string, blekta tänder, inoljade och uttorkade på en tävling?


Sedan ser säkert definitionen av en sport annorlunda ut än vad jag tycker. Många säger att det räcker med att det är en tävling mellan olika individer för att det ska klassas som sport. Men då skulle ju nästan precis allting kunna vara en sport. Katt och hundutställningar, frågeslingan på jobbet, tidigare nämnda Miss Universum. Det finns hur mycket som helst egentligen.


Nej, så länge bedömningen görs på hur man ser ut (oavsett hur mycket tid man har lagt ner FÖRE tävlingen) så tycker inte jag det kan klassas som sport, utan mer som en skönhetstävling. Sen vet jag inte om det kan kallas sport när man inte kan komma överens om huruvida det är en sport eller inte.


Hur det än är så kan sport vara jäkligt roligt ibland:

Ovido - Quiz & Flashcards